En alletiders jul…
I år er julen så sandelig ikke helt den samme. Den nok største overskrift for året 2020 har været Corona-pandemien, og denne har også haft indflydelse på, hvordan vi i år kan fejre julehøjtiden på Hørby Efterskole. Nogle af de traditioner og arrangementer, som vi på skolen i en længere årrække har afholdt op til jul, har i år måttet finde sig en ny ramme.
Adventsdag – så bliver julen slået i gang
På Hørby Efterskole begynder julen for alvor ”første lørdag” i advent. Det er en dag, hvor vi under normale omstændigheder har huset fuldt af elevholdets forældre, bedsteforældre og søskende. Det er dagen, hvor vi markerer, at juletiden nu er kommet, og hele dagen afsættes til julehygge, så julestemningen kan begynde at brede sig i hver en krog på skolen. Det er dagen, hvor vi for alvor begynder juleforberedelserne og nedtællingen til alt det, som julemåneden er fyldt med.
I år blev første lørdag i advent afholdt en fredag, og som noget nyt i år blev der på grund af Corona-restriktionerne ikke inviteret gæster, så den ”gamle” tradition måtte have nye rammer og nyt liv.
Dagen før dagen (før dagen du ved…) blev eleverne puttet med beskeden om, at de som en tidlig julegave fra os rare lærere fik lov til at sove en time længere fredag morgen. Elevernes reaktion på denne besked lød næsten som Rådhuspladsen i København, da Danmark scorede til 1-0 i finalen ved EM ’92. Men hvorfor denne nu denne gave? Jo, det gav nemlig skolens ansatte mulighed for at overraske elevholdet med julemorgenmad på sengen: risengrød med det hele. En overraskelse, der vakte megen lykke og begejstring.
Til morgensamling var alle blevet bedt om at møde op i ”nissetøj” og nissehuer. Herefter kunne dagens program begynde. Timerne om formiddagen blev brugt på forskellige juleworkshops. Her blev der bl.a. klippet julepynt til den store guldmedalje, lavet julekemiforsøg, øvet juledans, sunget julesange, øvet juleteater, spillet julemusik i bandet, spist æbleskiver og drukket varm kakao.
En anden meget vigtig ting, der hører sig adventsdagen til, er, at skolen pyntes op til jul. Mona og hendes hold af flittige nissehjælpere havde travlt med at dekorere med alt det fine julepynt og de smukke dekorationer rundt omkring på skolen, så man ikke er det mindste i tvivl om, at nu begynder juletiden.
Til middag blev hallen indrettet som den fineste lille juleskov. Hvert hus fik tildelt deres eget juletræ, som de skulle pynte med julepynt, de selv havde produceret aftenen forinden. På picnictæpper ved foden af hvert træ fik eleverne serveret en julekurv fyld med lækkerier, så ingen gik sultne derfra.
Om eftermiddagen blev adventsdagen rundet af i fællesskab. Flere elever optrådte for hinanden med indslag de havde øvet på i forskellige valgfag den sidste tid, og alle deltog i skolens store fælleskor, hvor vi sammen sang et udvalg fra julens sangskat – og det selvfølgelig med behørig coronaafstand mellem elevgrupperne.
Et af de smukkest øjeblikke på en Hørby adventsdag er, når vi alle med et tændt stearinlys i hånden sammen synger ”Nu tændes tusind julelys”. Vi tænder lys i mørket, og lyset er tiltrængt i en ellers mørk tid, og der indgydes håb om, at bedre tider er på vej.
Make-A-Wish
Julen handler ikke bare om gaveræs, mad i lange baner, nisser, grantræer og forbrug. Julen er også en tid, hvor vi rækker ud og hjælper andre, der har brug for det.
En af de nyere traditioner på Hørby Efterskole er, at vi op til jul samler ind til et godtgørende formål. I år samler vi ind til Make-A-Wish Fonden, som opfylder ønsker for børn og unge med livstruende sygdomme.
Køkkenet laver lækkert bagværk, som det er muligt for elever og forældre at købe med hjem til juleferien. Eleverne deltager i et sponsorløb/ønskeløb og samler på den måde penge ind. Løberuten er morgenturen, en rute på ca. 800 meter, der snor sig rundt om skolens område. Jo flere runder der tilbagelægges, jo flere sponsorkroner optjenes der, og jo mere økonomisk støtte kan vi sende videre til Make-A-Wish Fonden.
Juleaften
I den sidste uge op til juleferien holder vi juleemneuge. Juletur til skøjtehallen i Frederikshavn, Hørbys største pakkespil, julemusikquiz er blandt de aktiviteter, som ugen byder på.
Torsdag kulminerer julehyggen. Her holder vi nemlig Hørby juleaften. En juleaften med alt hvad der hører sig til. Det betyder kirkegang, julemiddag, risalamande med mandelgave, dans om juletræet, gaver, godter osv.
I år indretter vi kirkerummet i musikhuset og dækker op til julemiddagen i hallen, så der er plads til vi denne aften kan spise sammen og mærke, at nu sænker julefreden sig over os, inden vi sender elevholdet hjem på en velfortjent juleferie.
Og selvom der i år skal handles ind til jul med afsprittede hænder og mundbind på, og selvom vi skal holde afstand og tænke over hvor mange vi forsamles, er jeg sikker på vi alligevel nok skal få ”en alletiders jul i år”.
Rigtig glædelig jul.