Skolen siger farvel og gør klar til et nyt hold

At sige farvel er også et goddag til noget. Der er et sted midt i en forandringstid eller forvirringstid. Tiden inden et farvel er fyldt med overvejelser og tanker, samt frygten for at forlade de kendte rammer, men der er også et ønske om, at der skal ske noget nyt. Det, der med at sige farvel, er noget mærkeligt noget. Det kan være et farvel, man har set frem til og det kan være et farvel, man har gruet for. At sige farvel til en hverdag eller sige farvel til mennesker er både angstfyldt og fyldt med nysgerrighed.
Af Mona Pedersen, lærer på Hørby Efterskole

Personligt har jeg det svært med at sige farvel. At sige farvel til en efterskoleårgang er ikke lige min livret. Det er altid svært. Selv efter 35 år! For fik vi nu givet jer de udfordringer, oplevelser, dannelseselementer med i rygsækken, som vi ville? Tog I nu imod dem, som vi håbede. Men, et farvel er også et goddag til noget nyt. Både for elever og for ansatte på en efterskole. Det er en brydningstid for os alle. De sidste måneder af et skoleår gør vi klar til at modtage det nye hold, og samtidig får vi samlet trådene sammen om det hold, der snart er gennem deres efterskoleår.

Der er mange oplevelser til sidst, der kan få tårerne frem hos mig, selv om jeg er en gammel rotte i faget. De smukke unge mennesker (som Kim Larsen siger), træder frem med deres partner i gallatøjet og træder ud i lancierens svære kunst. Når prøverne presser sig på og folk viser, at de har hørt efter, taget ved lære og ikke mindst gjort det lærte til sit eget. Og ikke mindst samtalerne uden for klasseværelset, der rummer lærdom og visdom.

Et farvel kan give plads

Dette skoleår bliver også noget helt særligt. Vi har i skoleåret sagt farvel til mange ting pga. coronaen. Den lukkede for noget, men gav også plads til nye tanker og andre former for samvær. Og vi fandt ud af, at det fysiske samvær kan noget, som det virtuelle alligevel ikke helt lever op til. Vi tog for første gang i min lærertid afsked med en elev, der tog ud på sit livs sidste rejse, som elev på efterskolen. Hun valgte trods sygdom at tage på Hørby og gav os alle en særlig oplevelse med sin væremåde og sit livsmod. Vi fik lov til at følge hende afsted og sige et sidste farvel, på smukkeste måde. Det blev et farvel, der i al sin tristhed gav noget til holdet og gav anledning til mange dybe samtaler om livet og døden. For hvad vil vi dog med ”Det Satans Liv”, som TV2 synger. Et farvel giver altså plads til nye tanker og oplevelser, hvis vi vil gribe det nye og gå i dialog med det.

Indsatsen for det gode

Lige om lidt er vi klar til at tage imod en ny årgang fyldt med forventningsfulde elever og et forventningsfyldt personale. Hvilke personligheder og oplevelser venter forude? Næste skoleår er allerede i støbeskeen. Nye ideer og tiltag tager deres form, for en efterskole som Hørby er og skal altid være i bevægelse. Der er selvfølgelig traditioner og en ”Hørbyånd” vi ikke giver køb på, men nye måder at undervise på, nye fag, nye kollegaer, nye oplevelser venter altid i et nyt skoleår.

Et år som kun bliver godt, hvis vi alle arbejder for det. Hver for sig kan vi ikke – elever og personale – skabe et godt skoleår, men sammen kan vi skabe et godt skoleår, hvor rygsækken bliver fyldt med gode oplevelser, visdomsord og et fællesskab, der rækker langt ud i fremtiden, hvis vi alle gør en indsats og husker at pakke ja-hatten ned i kufferten. MIN er klar!

Så JA jeg siger ikke farvel endnu. Selvom det er ved at være på tide, at jeg tænker på at trække mig tilbage, ville nogle sikkert tænke. Næh, så nemt slipper I ikke :).

Men jeg har gennem længere tid tænkt på om ikke det vil være rimeligt :), at en efterskolelærer fik en uges ekstra ferie om sommeren. For den første uge bruger jeg til at sige farvel til hver enkelt oppe i mit lille hoved. Oplevelserne, smilene, snakken ved sengetid, rundt om bålet eller midt i en time, hvor latteren eller de store tanker kom til. Der er altid en oplevelse, en historie, der lige skal vendes og drejes, inden den bliver lagt ind i mindernes skab for 20-21. Og der er plads til at sige goddag til 21-22.

Kæmpe knus og god sommer til jer alle, lad os håbe det bliver en af de lune, med ro til fordybelse og afslapning.


Hørbys blog

Få nyheder fra Hørby Efterskole

Tilmeld dig nyhedsbrevet, og få nyheder om alt fra Åbent Hus, indbydelser, tidligere elevers oplevelser på skolen, vores læringsstile og meget andet.


Tilmeld dig her

Test dig selv

Bliv klogere på, hvordan du lærer bedst – det tager kun tre minutter.

Start test

Bestil brochure

Er du interesseret i Hørby Efterskole, sender vi dig gerne mere information.

Bestil her

Besøg os

Tag dine forældre med og besøg skolen. Vi holder ofte Åbent Hus.

Begynd her